Razem z Ewą Wójcik z Ciastek z kremem ruszamy z kulinarnym cyklem, w którym Ewa podzieli się z Wami prostymi przepisami na pyszne (i piękne) desery. Ponieważ święta zbliżają się wielkimi krokami, prezentujemy recepturę na pierniczkowe ciastka, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Wykonane na bazie przepisu na amerykańskie chocolate chip cookies, autorskie pierniczki Ewy zrobicie w 25 minut (już z upieczeniem). Łapcie najprostszy przepis na świąteczne słodkości! Wideo, jak je wykonać, znajdziecie w galerii.
 

SKŁADNIKI:

115 g miękkiego masła

1/2 szklanki białego cukru

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej

pół łyżeczki sody

pół łyżeczki soli

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka kakao

pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

skórka z 1/2 pomarańczy

złoty brokat do dekoracji
 

WYKONANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce utrzyj masło, cukier i jajko. Dodaj ekstrakt z wanilii, startą skórę z pomarańczy i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z masy uformuj kulki i ułóż je blasze. Piecz około 13 minut. Następnie udekoruj pierniczki, najlepiej jadalnym brokatem. Smacznego!